Нов закон в Нова Зеландия разбуни духовете. Според него, пътниците могат

...
 Нов закон в Нова Зеландия разбуни духовете.
Според него, пътниците могат
Коментари Харесай

Нова Зеландия: Кажи си паролата на телефона или те глобяваме

 Нов закон в Нова Зеландия разбуни духовете.
Според него, пасажерите могат да бъдат санкционирани с хиляди долари, в случай че откажат достъп до телефона си на граничните чиновници.

Новият закон влиза в действие още тази седмица, като граничните чиновници към този момент ще имат право да изискват от пасажерите да отключват електронните си устройства, тъй че да бъдат тествани от управляващите.

Всеки, който откаже да даде достъп, ще бъде санкциониран с 5 хиляди новозеландски $ (3.2 хиляди щатски долара), предава CNN.

Служителите, извършващи граничните инспекции, ще имат право и да конфискуват електронни устройства от пасажери, отказали достъп до тях.

Организацията New Zealand Council for Civil Liberties (CCL) назовава новия закон инвазия на персоналната цялост, както за индивида, който има устройството, по този начин и за хората, с които комуникира.

„ Съвременните смарт телефони съдържат голямо количество високо сензитивна персонална информация, в това число имейли, писма, медицински диагнози, персонални фотоси и изключително персонални фотоси ”, споделя ръководителят на организацията Томас Бийгъл в изказване.

„ Реалността по отношение на този закон е, че дава на митниците силата да взимат и карат хората да отключват смарт телефоните си без обосновака или право за обжалване – нещото, което митниците постоянно са желали ”, споделя той.

Говорител на митниците на Нова Зеландия показва, че смяната в закона е нужна, защото в наши дни системата, основана на хартиени документи, се е изменила и огромна част от неразрешените материали или документи към този момент се съхраняват и придвижват по цифрови канали.

В света има голям брой страни, които могат да изискат инспекция на електронни устройства, само че Нова Зеландия е първата, която вкарва санкция, в случай че даден пасажер откаже да уточни паролата или ПИН кода си, с цел да получат управляващите достъп до устройството. В Съединени американски щати, да вземем за пример, чужденците, които откажат достъп до устройствата си, рискуват да не бъдат позволени в страната заради отвод от съдействие. От друга страна, американските жители, които откажат достъп, пък могат да изгубят устройствата си.

От митниците на Нова Зеландия показват, че шансът електронно устройство да бъде тествано е много дребен. От 14 млн. туристи, минали през митническа инспекция през предходната година, едвам 537 устройства са били тествани, разкриват от митниците.

От своя страна, организациите за отбрана на гражданските права отвръщат, че всеки, който желае да заобиколи закона, би могъл да го стори с лекост, като в това време от него ще пострадат основно почтените пасажери.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР